title

Fotoğraf Çekimi


profesyonel fotoğraf çekimi nedir?

Sosyal medyanın günümüze girmesiyle elimizden düşmeyen fotoğraf makineleri, birbirini ardına kovalanan ‘like’ güdüleri derken gittiğimiz her yeri kadrajlamak artık işin şanından oldu. Gün geçmiyor ki gittiğimiz herhangi bir mekânda fotoğraf çekmeden dönmeyelim. Bizim geniş açı alıp dünyayı keşfettiğimizi sandığımız “click” sesleri, profesyoneller için pek bir anlam ifade etmeyebilir. Neticede profesyonel fotoğraf çekimi ve profesyonel fotoğrafçılar bugünler için var. Çekilen fotoğrafların kalitesi, açısı, renkleri ve “detayları” profesyonel fotoğrafçıya emanet.

               1543483387-reinhart-julian-1145947-unsplash

 

Profesyonel fotoğraf çekimi görülmeyen detayı gösterebilmek, farklı bakış açıları ile bilinmeyene odaklanmak ve gözle görünenin çok daha ötesine geçmektir bir nevi. Bu noktada da devreye “bakış açısı” giriyor. Buna değinmeden önce fotoğrafçılık kavramının başlangıcına gidelim isteriz kısaca. 15. Asırda Leonardo Da Vinci’nin karanlık bir odada yer alan ufak bir deliğin, odanın dışındaki görüntüleri yansıtmasını bulması, fotoğrafçılık tarihinin bilinen ilk büyük adımlarındandır. Fotoğraf sanatçılarının Rönesans döneminde yaptığı pek çok çalışma da bu terimin günümüze gelmesine ışık tutmuştur. Fotoğrafçılık 19. Ve 20. Asırlarda daha kaliteli astigmat merceklerin kullanıldı böylelikle analog fotoğraf makinesi ve film sanayindeki gelişmeler ve yenilikler günümüze geldi. Şimdi ise dijital teknolojinin birbirinden güzel örnekleri ile karşımızda bu çekimler. Profesyonel fotoğraf çekimi, estetik yönü ele alındığında bir sanat olarak kabul görür.

photography 1

Profesyonel fotoğraf çekimi nasıl yapılır?

Fotoğraf çekim teknikleri arasında en önemlilerinden biri pozlamadır. Pozlama, ışığı makine aracılığı ile kaydetme işlemine verilen isimdir. Işığın makineye giriş süresine enstantane denirken, ışığın makineye girme miktarına da diyafram denir. Doğru pozlama, profesyonel fotoğraf çekiminin ilk adımıdır diyebiliriz. Bir diğer önemli nokta ISO değeri. Fotoğraf makinesinde yer alan sensörlerin, ışığa olan uyarlılık derecesi anlamına gelir. Fotoğraf teknikleri denince beyaz ayarından bahsetmeden geçilmez. Beyaz ayarı, ışığın ısısıyla ilgili kısımdır. Yeni başlayanlar için makinelerde otomatik mod fayda sağlayacaktır ancak beyaz ayarına hâkim olmak, fotoğraf çekim tekniklerinde üst sıralarda yer alır. İyi bir fotoğraf çekmek için derinliğin ayarlanması da önemli noktalardan. Fotoğrafın ilgi odağını belirlemek gerekir buna da kompozisyon denir. Kompozisyon olmadan fotoğraf çekerseniz anlamı yakalamanız zor olur. Ritmi bozan nesneleri fotoğraf karesinden çıkararak, daha anlamlı fotoğraflar çekebilirsiniz. Kompozisyon yaratırken, perspektifi de göz önünde bulundurmanızda fayda var. Derinlik etkisi ve kompozisyonun birleşimi ile şahane kareler yakalayabilirsiniz. Fotoğraf nasıl çekilir sorusunun yanıtlarından biri de dokudur. Çarpıcı fotoğraflar için doku öğesi önemlidir; esen rüzgâr ya da dalgalanan deniz fotoğraflara güzel efektler katacaktır.

        lighting

Profesyonel fotoğrafçılık türleri nelerdir?

Profesyonel fotoğraf çekimlerinde şu türler ön plana çıkar; siyah-beyaz fotoğrafçılık, renkli fotoğrafçılık, dijital fotoğrafçılık.

Siyah – Beyaz fotoğrafçılık

Eskiden tüm fotoğraflar siyah beyazdı malum. Buna monokrom denir. Günümüzde her şey renklense de yine de önemini ve yerini koruyan bir tür. Düşük maliyetli oluşu ve “klasik” görünüm vermesi bakımından önemli.

Renkli fotoğrafçılık

19.yüzyılın ortalarından itibaren günümüze sirayet eden bir tür. İlk kalıcı renkli fotoğraf fizikçi James Clerk Maxwell’in üç renk ayrımı ilkesine dayanan fotoğrafıdır. Fotoğrafı 1861 yılında çekilmiş. Yani o zamandan bu zamana gelişerek devam etmiş.

Dijital fotoğrafçılık

Günümüzün trendi. İlk dijital fotoğraf makinesi 1975 yılında yapıldı. Cihaz yapımında başı çeken isim Kodak şirketine mühendis olan Steven Sasson. Sasson ve bir grup teknisyen tarafından geliştirilen dijital fotoğraf makinesini, pazara ilk “renkli” dijital fotoğraf makinesi 1994 yılında sunan Apple takip etti.

İşletmenizin veya markanızın, hedef müşteri kitlenize ve mevcut müşterilerinize en iyi biçimde anlatmanın bir çok yolu vardır. Bu yollardan en etkilisi görsel anlatımdır. Görsel anlatım, yazılı ve sözlü anlatıma göre birçok avantaja sahip olmanın yanında, yaygın mecra kullanımı açısından da üstündür. Öyleyse eğer markamızı iyi anlatabilmek, parlatabilmek, konumlandırmak isteğimiz varsa, öncelikle görsel kalitemizin iyi olması lazım.

Bir web projesine başlamadan önce bizler, öncelikle firmanın görsel hazırlığı ne durumda ve bu görsellerin kalitesi ne durumda ona bakarız. Eğer iyi bir işi oluşturacak görsel hazırlık ve kalite yoksa, öncelikle bu eksiklerin giderilmesini sağlarız.

Yedirenk olarak fotoğraf çekim işlerinizi de iş ortaklarımızla beraber çözüyoruz. İşinize ve bütçenize en uygun çözümü bulup, tüm organizasyon ve planlamayı yapıyoruz. Böylece hem en iyi kalitede hizmeti alıyorsunuz, hem de projenizin tamamı entegre bir biçimde bizim kontrolümüzde oluyor.


Görsel Hazırlık Nedir ?

Görsel hazırlıktan kastımız, kaliteli fotoğraf ve videoların oluşturulması işidir. Bunun için işletmenin hedefleri ve bütçeleri dahilinde bir görsel hazırlık projesi oluştururuz.

Bu proje içerisinde şu alt başlıklar olabilir :

Personel veya yönetim fotoğraf çekimleri
Mekan (Ofis, fabrika, üretim, showroom vb...) fotoğraf çekimi
Mekan havadan drone ile fotoğraf çekimi
Ürün fotoğraf çekimi
Stil Life Fotoğraf Çekimi
Mekan tanıtım videosu çekimi
Mekan havadan drone ile video çekimi
Ürün tanıtım videoları
360 derece hareketli ürün fotoğraf / video çekimleri

akla ilk gelen başlıklar. Ancak elbette listeyi özelliği olan çalışmaları da katarak, mimari çekimler, moda çekimleri, yemek fotoğrafı çekimleri... şeklinde çeşitlendirebiliriz.


İyi Görsel Hazırlık = İyi Ekipman mıdır ?

İyi bir görsel hazırlık için ekipman elbetteki etkilidir. Ancak markanızın ruhunu yansıtacak olan şey, ilgili işi yapacak kişinin kişisel yaklaşımı, tecrübesi ve bakış açısıdır. Ekipman sadece bu bakış açısını yansıtmada bir araçtır. Zaten bu işi yapan kişiler, ekipmanla ilgili bir sıkıntı yaşamazlar. En kötü ihtimal ekipman kiralanaraka varsa bu eksik kolayca giderilebilir. Burada görsel kalitenin oluşmasında esas olan, işi yapacak kişinin sanatıdır.

Bu sebeple, kimi zaman duymaya alıştığımız, "bizim zaten ... megapiksel fotoğraf makinemiz mevcut, biz de fotoğraf çekimlerini yapabiliriz" şeklindeki sözler, profesyonellikten uzak bir yaklaşımdır.


Fotoğraf Çekiminin Süreçleri Nelerdir ?

Öncelikle çekim tarihi belirlenir.
Belirlenen tarihe uygun olarak çekim mekanının kararlaştırılır
Çekim yerinde keşif yapılıp ihtiyaçların tespit edilir
Çekimlerde cast kullanılacaksa, castlar belirlenir
Çekimin içeriğine ve konseptine uygun olan aksesuarların temin edilir
Gerekli durumda çekim alanın kira ve alan vergisi prosedürlerinin yerine getirilir, gerekli izinler alınır
Reklam veren tarafında çekim ekibi ile çalışacak personelin kesinleştirilir
Çekim alanında kararlaştırılan dekorun hazırlanır
Ekibin çekim alanına ulaşımı planlanır


Fotoğraf Çekim Fiyatları Nelerdir ?

En önemli ve en temel belirleyici faktör elbetteki kişinin sanatı ve bu sanatına biçtiği değerdir. Fotoğrafçı günlük kaşesini tamamen buna göre belirler. 

Profesyonel fotoğraf çekimi fiyatları, öncelikle işin niteliğine göre değişkenlik gösterir. Yapılacak işin ne olduğu (moda çekimi, endüstriyel fotoğraf çekimi, yemek çekimi, mekan çekimi vb...) çok önemlidir. Yine ekipman yani kullanılacak fotoğraf makinesi, ışık, diğer ekipmanlar, buna bağlı olarak personel ihtiyacı fiyatı etkilemektedir. Son olarak elbette çekim süresi, çekim yapılacak lokasyon ve benzeri konularda fiyatı oluşturan önemli kriterler arasında sayılabilir.

Yukarıda saydığımız etkenlere bağlı olarak genellikle çekim ücretleri günlük olarak verilir. Bir çok profesyonel fotoğraf bütçesi aşağıdaki başlıklar altında oluşturulur ve toplam bütçe bu şekilde bulunur.